„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”: Octim nagrodzony!

W sobotę 19 sierpnia 2017 na olsztyńskiej starówce odbył się Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Regionu, podczas którego rozstrzygnięto konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Jury doceniło naszą musztardę sarepską i przyznało jej I nagrodę, ekologiczny ocet cydrowy zdobył wyróżnienie, a ocet jabłkowy został nominowany do nagrody Perła 2017!

Celem całego przedsięwzięcia była promocja żywności naturalnej, tradycyjnej i lokalnej, a także podniesienie atrakcyjności naszego regionu. Wygrana musztardy sarepskiej firmy Octim nie była jedynym sukcesem firmy na festiwalu. Wyróżniono również nasz ekologiczny ocet cydrowy, a ocet jabłkowy zyskał nominację do ogólnopolskiej nagrody Perła 2017, przyznawanej najlepszym regionalnym produktom.
W trakcie trwania Festiwalu mieszkańcy mieli możliwość zapoznania się z produktami oferowanymi przez regionalne firmy. Wystawiono m.in. tradycyjne wędliny, sery z mleka koziego, pieczywo, musztardy, zioła oraz herbaty. Nasze stoisko cieszyło się dużą popularnością pośród osób przybyłych, a przedstawiciele firmy nie mogli narzekać na brak zainteresowania produktami. Klienci mogli zakupić zwycięską musztardę, octy czy glazury balsamiczne. Innymi atrakcjami przygotowanymi przez organizatorów były pokaz przygotowania potraw kuchni warmińskiej i mazurskiej wraz z degustacją oraz prelekcje o wyrobach wędliniarskich, serach kozich, pączkach i lodach naturalnych.
Znak Dziedzictwo Kulinarne daje również wiedzę o pochodzeniu oferowanych produktów i żywności, a także o ich związku z dziedzictwem kulturowym regionu. To właśnie jakość produktu, bogaty, niepowtarzalny smak, zapach, wygląd i tradycyjne receptury są coraz częściej poszukiwane przez konsumentów.

[/su_custom_gallery]