O Firmie

HISTORIA

W Wytwórni Octu i Musztardy w Olsztynku produkcję uruchomiono w lipcu 1965 roku. W 1994 roku spółka zawiązana przez grupę pracowników wykupiła od państwa majątek firmy i rozpoczęła działalność pod nazwą OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy w Olsztynku i w takim kształcie działa do dziś.

Obecnie OCTIM zatrudnia ponad 100 pracowników będąc jednym z większych pracodawców w regionie. Od momentu prywatyzacji piętnastokrotnie powiększono zdolności wytwórcze firmy. Stała modernizacja pozwoliła uruchomić nowe linie produkcyjne, dzięki czemu w ofercie spółki znajduje się ponad 40 produktów – tradycyjnego octu spirytusowego oraz octu jabłkowego, cydrowego, balsamicznego i słodowego, licznych smaków musztard oraz ketchupu.

OCTIM to od lat także certyfikowany dostawca największych światowych producentów. Współpraca z najlepszymi gwarantuje nam dostawy do największych sieci handlowych w Polsce.

ofirmie-octy

NASZE WYRÓŻNIENIA

forbs+gazela-logaPrzygotowując produkty OCTIM dokładamy wszelkich starań, by były one najwyższej jakości, gdyż chcemy być z nich dumni. Dlatego niezwykle cieszy nas każda nagroda, która stanowi potwierdzenie, iż przyjety przez nas kierunek biznesowy, jest słuszny.

Dotychczas najważniejszym wyróżnieniem dla naszych produktów jest Superior Taste Award – nagroda Międzynarodowego Instytutu Smaku i Jakości ITQI przyznawana na podstawie ślepego testu przeprowadzonego przez szefów i sommelierów. Nagrodę w 2015 roku zdobyła musztarda OCTIM sarepska – dwie gwiazdki oraz ocet jabłkowy OCTIM – jedna gwiazdka.
Dwukrotnie spółka OCTIM znalazła się w zaszczytnym gronie Diamentów Forbesa – tę nagrodę przyznawaną przez magazyn „Forbes” otrzymaliśmy w 2012 i 2015 roku.

Nagrody przyznane produktom OCTIM

2017AgroLiga 2016 – firma Octim została krajowym wicemistrzem w kategorii „Firmy”. Nagrodę z rąk Prezydenta RP, Andrzeja Dudy, odebrał Prezes Zarządu, Kazimierz Frąckiewicz.

2017 – „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – musztarda sarepska otrzymała I nagrodę, ekologiczny ocet cydrowy zdobył wyróżnienie, a ocet jabłkowy został nominowany do krajowej nagrody Perła 2017

2017Diamenty Forbesa – nagroda przyznawana przez redakcję magazynu Forbes najdynamiczniej rozwijającym się firmom.

2017 – Przebój FMCG 2017 – tytuł „Przebojowego Produktu” zdobyła musztarda ze smażoną cebulką Octim.

2017 – Złoty Medal Targów World Food Warsaw – w kategorii „Innowacje” zwycięzcą została glazura balsamiczna o smaku czarnej porzeczki firmy Octim.

2017 – Gazele Biznesu 2016 – nagroda przyznawana jest najdynamiczniej rozwijającym się małym i średnim firmom przez redakcję Pulsu Biznesu.

2017 – Gepardy Biznesu – Octim znalazł się na liście Gepardów Biznesu wśród przedsiębiorców, których wartość rynkowa wzrosła w ostatnich latach o więcej niż 10 proc.

kolko-2016

2016 – Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów – I nagrodę zdobył ocet jabłkowy OCTIM w kategorii „Produkt regionalny pochodzenia roślinnego”.

2016 – Diamenty Forbesa – wyróżnione zostały firmy, które w latach 2012-2014 uzyskały przeciętny roczny wzrost wartości na poziomie co najmniej 15 proc.

2016 – Złoty Paragon – ocet jabłkowy firmy OCTIM otrzymał wyróżnienie w konkursie „Złoty Paragon – Nagroda Kupców Polskich” w kategorii octów.

2016 – Certyfikat Złotego Płatnika – przyznawany firmom, które zdobyły najwyższy Wskaźnik Moralności Płatniczej.

2016 – Przebój FMCG 2016 – tytuł „Przebojowego Produktu” zdobył ocet balsamiczny, a musztarda z żurawiną OCTIM otrzymała nominację.

2016 – Poznaj Dobrą Żywność – znak otrzymał ocet jabłkowy OCTIM. Znak jakości „Poznaj Dobrą Żywność” ma pomagać konsumentom w wyborze odpowiednich dla nich produktów i przyznawane jest w wyniku restrykcyjnej procedury weryfikacyjnej.

2016wyróżnienie od Carrefour Polska – za przeciwdziałanie marnowaniu żywności w kategorii średnie i duże przedsiębiorstwo

2015 – Superior Taste Award – nagroda Międzynarodowego Instytutu Smaku i Jakości ITQI. To unikalne międzynarodowe wyróżnienie przyznawane jest na podstawie ślepego testu przeprowadzonego przez szefów i sommelierów, którzy są opiniotwórczymi liderami w dziedzinie smaku. Nagrodę zdobyła musztarda OCTIM sarepska: dwie gwiazdki, ocet jabłkowy OCTIM: jedną gwiazdkę.

2015 – Certyfikat Doceń Polskie – nagrodę otrzymał ocet jabłkowy OCTIM za smak, wygląd oraz stosunek jakości produktu do jego ceny. Nagrodę przyznawała pięcioosobowa Loża Ekspertów, w skład której wchodził m.in. Mirek Drewniak, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Honorowy patronat nad programem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

2015 – Mazur Primus Inter Maximus – wyróżnienie w kategorii „Produkt spożywczy” za linię przetworów warzywnych Mazurski Ogródek.

2015 – Przebój FMCG 2015 – I miejsce z największą liczbą głosów wśród detalistów zajął ocet OCTIM jabłkowy w kategorii „Przetwory owocowe i warzywne”. Była to VIII edycja prestiżowego konkursu organizowanego przez magazyn „Życie Handlowe”. Wszystkie produkty oceniane były przez jury składające się z profesjonalistów branży FMCG – zarówno detalistów jak i dystrybutorów.

kolko-2014

2014 – Gazele Biznesu

kolko-2012
2012 – e-Diamenty Forbes & Onet – I miejsce w rankingu
2012 – wyróżnienie w rankingu Diamentów Forbesa

kolko-2011
2011 – Gazele Biznesu

kolko-2010
2010 – Wspieranie Kultury na Warmii i Mazurach
2010 – Gazele Biznesu

kolko-2008
2008 – Najlepszy Produkt i Usługa Warmii i Mazur – musztardy

kolko-2007
2007 – wyróżnienia w rankingu „Wehikuły Czasu” w województwie warmińsko- mazurskim

kolko-1999
1999 – Top Warmii i Mazur – musztardy
1999 – Najlepszy Produkt Warmii i Mazur Atut ’99 – linia musztard ostrych

NASZE STANDARDY

To, co odróżnia OCTIM od innych producentów musztard i octów, to pasja i zaangażowanie, które uwidaczniają się w działaniu firmy od samego początku jej istnienia. W OCTIM pracują specjaliści, którzy swój kunszt i zdolności szlifowali przez wiele lat. W swoich działaniach kierują się opracowanym dla potrzeb spółki Systemem Wartości, który gwarantuje profesjonalną obsługę klienta i zadowolenie z najwyższej jakości produktów.

Inspiracją do tworzenia nowych kompozycji smaków są tradycyjne przepisy Warmii i Mazur oraz ekologiczne, lokalne produkty, których jakość potwierdzają zarówno certyfikaty, jak i zadowolenie wiernych smakoszy. Do procesu produkcji trafiają tylko najlepsze zbiory, spełniające szczegółowe wymagania jakościowe. Wyselekcjonowana gorczyca to podstawa przygotowania każdej unikalnej musztardy OCTIM, a ocet jabłkowy zawdzięcza swoje unikalne właściwości produkcji tylko z polskich jabłek.