Boczek pieczony

przygotowanie

Wszystkie przyprawy wsypać do miseczki i dokładnie wymieszać. Czosnek obrać i pokroić w słupki. Umyty oraz osuszony boczek porządnie natrzeć mieszanką przypraw, a następnie naszpikować czosnkiem. (Zrobić małe nacięcia w mięsie i powpychać w nie kawałki czosnku.) Mięso przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki – minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie całość ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, obłożyć cebulą pokrojoną w piórka, podlać winem/wódką i przykryć folią aluminiową (niezbyt szczelnie). Piec około 1,5-2 h w temperaturze 180 stopni. (W czasie pieczenia, gdy z boczku nie wytopi się zbyt wiele tłuszczu – należy go podlać odrobiną wody lub dodatkową porcją alkoholu.) Po upieczeniu, przed krojeniem należy odczekać z 10 minut. (Dzięki temu – w mięsie pozostaną soki, co sprawi, że pozostanie ono soczyste.)

Przepis przygotowany przez Dianę Rusiłowicz, www.digotuje.pl