Polędwiczka wieprzowa z duszonymi warzywami

przygotowanie

Myjemy i oczyszczamy dokładnie polędwiczkę. Kroimy ją na dwucentymetrowe plastry. Siekamy bardzo drobno czosnek i wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki marynaty oraz posiekane liście bazylii. Smarujemy każdy kawałek polędwiczki z marynatą, aby był dokładnie obtoczony z każdej strony i odstawiamy na 30-40 minut. Następnie myjemy i kroimy warzywa: marchew w plastry, cukinię w słupki, a cebulę w poprzeczne plastry. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw marchewkę, niech się chwilę podsmaży na małym ogniu. Po dwóch minutach dorzucamy cebulę i kabaczek. Smażymy często mieszając do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na rozgrzanej patelni smażymy polędwiczkę przez 3-4 minuty z każdej strony i odkładamy na talerz, aby chwilę “odpoczęła” przed podaniem. Polędwiczkę podajemy z warzywami, całość polewamy pozostałym po smażeniu sosem.

Przepis przygotowany przez Agatę Kurzajak, ziarenkapieprzu.com.pl