Sałatka z jajem i łososiem wędzonym
Składniki
- 150 g ulubionej mieszanki sałat
- 4 jaja
- 100 g łososia wędzonego w plastrach
- 10 szt. pomidorków koktajlowych
- 20 szt. małych cebulek złocistych z zalewy octowej
- świeżo siekany szczypiorek
- garść kiełek rzodkiewki
Dresing cebulkowy:
- 1 łyżka stołowa musztardy ze smażoną cebulką Octim
- 1 łyżeczka najlepiej sprawdzi się musztarda francuska Octim
- 2 łyżki stołowe octu z białego wina 6% Octim
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka miodu
- 50 ml wody
- 150 ml oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
DRESING:
W miseczce łączymy musztardę ze smażoną cebulką Octim, ocet z białego wina 6% Octim, musztardę francuską Octim, miód, wodę, sok z cytryny. Razem mieszamy. Dolewamy małym strumieniem olej rzepakowy, aż dresing się zagęści. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
SAŁATKA:
Sałaty płuczemy, osuszamy. Ugotowane jaja kroimy na cztery części. Pomidorki koktajlowe kroimy na cztery. Łososia wędzonego dowolnie zawijamy. W dużej misce układamy sałatę, jaja, pomidorki koktajlowe, łososia wędzonego. Rozkładamy nierównomiernie kiełki rzodkiewki, cebulki z zalewy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Całą sałatkę polewamy dresingiem – smacznego!