Tradycyjny barszcz wigilijny

przygotowanie

Włoszczyznę obrać ze skórki. Selera przekroić na cztery, marchewkę i pietruszkę zaś na pół. Główkę czosnku przekroić wszerz – ½ użyć do barszczu. Cebulkę przekroić na pół, opalić nad palnikiem. Buraki obrać i przekroić na pół. Do dużego garnka wrzucić warzywa i obrane buraki. Podsmażyć chwilę, aż warzywa lekko się zrumienią. Zalać warzywa wodą na tyle, by sięgała powyżej 5-8cm nad poziomem warzyw. Dodajemy suszone jabłka, śliwki, grzybki, goździki, anyż, pieprz, ziele angielskie i pieprz laurowy. Gotujemy, aż woda zacznie się gotować. Wówczas zmniejszamy ogień i gotujemy około godziny na wolnym ogniu. Odstawić do wystygnięcia.
Ostudzony barszcz przecedzić przez sito, a klarowny doprawić octem jabłkowym 6 % OCTIM, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawać na samo, bądź z uszkami lub pierożkami.